Welcome to Gaia! :: View User's Journal | Gaia Journals

 
 

View User's Journal

Ideas,games, gadgets...
More ideeas for fun, design, development, i like and i write about internet, web, gadgets, technology.
Ce nu stiai despre telefoanele mobile
Cateva aspecte pe care probabil nu le știai despre telefoanele mobile

Telefoanele au devenit o parte importantă a vieții noastre, cu toate că au intrat relativ de curând în rutine. Deși avem fiecare măcar un telefon în casă, ai fi surprins să afli câte curiozități mai sunt de aflat în ceea ce privește istoricul sau informațiile diverse la care nici nu te-ai fi gândit.

Uneori nu ne putem imagina c** ar arăta o zi din viața noastră fără acest dispozitiv care a devenit indispensabil.

Dacă acum câteva zeci de ani, când a pătruns pe piața din România, telefonul mobil avea doar câteva funcții de bază (inițierea de apeluri vocale și trimiterea de mesaje), astăzi ține loc de aparat foto, cameră de filmat, dispozitiv pentru conferințe video, cronometru, televizor, casetofon și mutle altele.

Pe scurt, e un mini calculator, care te ajută să faci o mulțime de lucruri, fie din sfera personală, fie din cea profesională.

În rândurile următoare, vei descoperi informații pe care nu le știai despre telefoane, care te vor uimi, te vor amuza sau doar îți vor îmbogăți cunoștințele generale.

Istoric

Te-ai întrebat vreodată când a apărut primul telefon mobil? Ei bine, în vremuri nu foarte îndepărtate, mai precis în anul 1973 și a fost inventat de către inginerul Martin Cooper.

În ceea ce privește punerea în vânzare, s-a întâmplat zece ani mai târziu, în Statele Unite al Americii, în anul 1983, iar prețul unui dispozitiv era de 4000 de dolari.

Cât despre autonomie, aceasta era de numai 30 de minute.

Tot peste zece ani marcăm un alt moment important: lansarea primului smartphone din lume, în anul 1993, tot în SUA.

Dacă ești curios să știi cam cât cântărea primul telefon mobil, acesta avea aproximativ un kilogram.
Prin comparație, un Nothing Phone 1 are 194 g.

Sănătate

Probabil ai auzit că telefoanele acumulează pe suprafața lor de 20 de ori mai mulți microbi decât capacul unei toalete, de aceea este mai mult decât indicat să le dezinfectezi periodic.

Dar știai că există și o boală care are legătură cu telefoanele?

Se numește nomofobie și este teama de a nu îți pierde telefonul sau de a nu rămâne fără semnal.

Aceasta reprezintă o afecțiune psihologică și îți poate provoca panică sau anxietate, mai ales atunci când rămâi cu puțină baterie.

Pentru o bună sănătate mintală, dar și fizică (ochii tăi pot avea de suferit dacă îi expui exagerat), este recomandat să iei pauze dese de la ecranul telefonului.

Și mai multe curiozități despre telefoane

Din categoria aspectelor la care nu așteptai, află că pe lume există mai multe telefoane decât oameni (mai noi, mai vechi, pe care le folosești sau nu), un utilizator își verifică telefonul de aproximativ 150 de ori pe zi, iar în anul 2022, mai mult de 60% din traficul global de internet își avea sursa în utilizarea telefoanelor.

Și am păstrat cea mai puțin obișnuită informație pentru final: un copil din Norvegia și-a salvat viața rulând, la volum maxim, o piesă rock pe telefonul său și alungând astfel haita de lupi ce îl amenința.

Nu-i așa că te-am surprins?

Etichete #semnal #phone #telefoane #smart





 
 
Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces
Fun Stuff
Gaia's Games
Mini-Games
Play with GCash
Play with Platinum