Welcome to Gaia! :: View User's Journal | Gaia Journals

 
 

View User's Journal

Ideas,games, gadgets...
More ideeas for fun, design, development, i like and i write about internet, web, gadgets, technology.
Icoanele miraculoase si aparitia lor perioada crestinismului
Despre primele tipuri de icoane care sa il reprezinte pe Mantuitorul Iisus Hristos se spune ca au fost create inca din timpul vietii Sale. Traditia Bisericii atesta faptul ca doua imagini ale lui Iisus Hristos ar fi ramas imprimate sub forma de icoana inca din timpul vietii acestuia, fiind primele icoane crestine.

Icoane nefacute de mana omeneasca

In timp ce propovaduia multimilor invaturile crestine, Mantuitorul a fost solicitat de regele cetatii Edesa sa vina sa il vindece de lepra. Emisarul acestuia era Hannan, pictor si arhivar al regelui Abgar al Edesei. Incercand sa picteze o icoana a lui Iisus, Hannan a fost observat de Manuitor care i-a cerut sa se apropie.

Iisus s-a spalat si s-a sters cu un stergar, pe acesta ramanand imprimat chipul sau. Icoana a stat la loc de cinste pe zidurile cetatii Edesa pana in 944, cand imparatii bizantin Constantin Porfirogenetul si Romanos I au cumparat-o, fiind apoi expusa in Biserica Fecioarei din Faros, reprezentand pentru o perioada si emblema Imperiului Bizantin.

A doua icoana a lui Iisus Hristos este cea realizata de Veronica care i-a sters cu marama sa ranile Fiului lui Dumnezeu in drumul sau spre Golgota. Imaginea chipului Mantuitorului a ramas impregnata in marama pastrata in sanctuarul capucin de la Manoppello - Italia, fiind considerata o veritabila icoana-relicva, asemenea icoanelor pictate pe sticla sau pe lemn.

Icoana miraculoasa a Maicii Domnului

Tot in traditia ortodoxa se vorbeste si despre o icoana miraculoasa a Maicii Domnului.Conform relatarilor unor cronicari din secolele V-VI, in zorii crestinismului, Apostolii Petru si Pavel i-au cerut Fecioarei Maria sa participe la sfintirea unei biserici in Lida, langa Ierusalim.

Aceasta le-a trimis raspuns ca ei sa mearga ca va fi si ea acolo. Ajunsi in biserica, apostolii au gasit chipul Maicii Domnului pictat pe un perete al acesteia. In perioada iconoclasta, icoana a fost distrusa, dar o copie a icoanei, comandata de patriarhul Constantinopolului, a fost trimisa la Roma. Icoana a ajuns ulterior in orasul Kazan din Rusia. Mai multe despre icoanele pictate pe sticla pot fi aflate din aceasta pagina dedicata iconografiei pe sticla si nu numai.


Etichete articol: icoane, icoane pe sticla, icoane ortodoxe, icoane crestine, icoane sticla



Pasionat de internet, development, programare, optimizare magazine virtuale, marketing online si design web.Si chiar mai mult!



 
 
Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces
Fun Stuff
Gaia's Games
Mini-Games
Play with GCash
Play with Platinum